Vaping medan gravid visade sig ha potentiell inverkan på prenatal hjärnans utveckling i zebrafisk

En trio av forskare, två med University of Calgary, den andra McMaster University, har funnit att vaping har potential att påverka prenatal hjärnans utveckling hos zebrafisk. I deras papper som publicerades i tidskriften Biology Letters beskriver Patrick Gauthier, Alison Holloway och Mathilakath Vijayan experiment som de utförde med vaping och zebrafisk och vad de lärde sig om effekten av vaping kemikalier på mognande zebrafisk.

Vaping är handlingen att andas in ånga från en elektronsik cigarett eller annan liknande typ av enhet. Under sin första introduktion till konsumenterna trodde många att vaping var ofarlig. Av den anledningen började många icke-rökare använda e-cigaretter och många rökare bytte och trodde att de var mindre skadliga än vanliga cigaretter. Inte långt efter introduktionen började medicinska forskare studera e-cigaretter och vaping med startkit och startpaket för att avgöra om de var lika säkra som trodde. De fann blandade resultat på grund av de många typer av ingredienser som används för att göra ånga—varav en, framför allt, är nikotin. I denna nya ansträngning undrade forskarna om vaping under graviditeten kan ha en inverkan på fostret, men eftersom de inte kunde utföra experiment med människor, använde de zebrafisk, en mycket vanlig forskningsvarelse.

För att testa vape ejuice på en gravid zebrafisk exponerade forskarna flera gravida exemplar till flera typer av vape aerosol extrakt. De inkluderade de med och utan tillsatta smaker, och de med och utan nikotin. De lät äggen befruktas och övervakade sedan de växande embryona med hjälp av en teknik som kallas PMR för att få dem att röra sig under ett ljus. Skalen av befruktade zebrafiskägg är transparenta.

Forskarna fann att unflavored vapes inte hade någon inverkan på zebrafisk embryo hjärnutveckling (mätt genom hur de betedde sig strax före kläckning). Smaksatta ångor, å andra sidan, hade vad forskarna beskriver som en djupgående inverkan på beteendet hos embryon, liksom nikotin. Vapes med både smakämnen och nikotin producerade de mest slående förändringarna i beteendet i embryona. Forskarna drar slutsatsen att vaping har potential att negativt påverka prenatal hjärnans utveckling i zebrafisk. Mer forskning krävs för att avgöra om detsamma gäller för människor.